Uitzicht
Welkom in vakantiewoning Schutplaats
 
fotogalerie omgeving watersport activiteiten flora en fauna links colofon
home
accommodatie
tarieven
beschikbaarheid
reserveren
route
contact


Fuut

FLORA EN FAUNA


zonsondergang
Het Zuidlaardermeer is in totaal 671 ha groot waarvan 121 ha oever - en rietlanden.

Het meer ontstond in de ijstijd als een natuurlijke verbreding van de Hunze. In de 12e eeuw begon men ten oosten van het meer met turfwinning. Dit vormde een belangrijke scheepvaartroute van de Hunze via het meer naar Groningen.

vogels bij avondlicht Aan het begin van deze eeuw heeft men de zogenaamde madelanden ingepolderd en op die manier werd het Zuidlaardermeer tot zoals het er nu bijligt. Een prachtig landelijk gelegen schoon meer met unieke riet- en graslanden (bron: meerwijck.nl).

Reetje Fauna
In de rietcultuur leven speciale dieren zoals de roerdomp, porseleinhoen en vele anderen. Het water brengt veel leven met zich mee, u zult zich verbazen over het aantal vogels dat haar territorium verdedigt: Futen, aalscholvers, eenden, waterhoentjes, zwaluwen en ook bijzondere vogels als de ijsvogel en de koekoek kunt u hier spotten.

In februari en maart is een groep van zes paren grote zaagbekken te zien die aan het vissen zijn. Vlak erna zijn ook de aalscholvers ter plaatse om van het visaanbod te snoepen. Reeën bevolken het hele jaar door de rieteilanden en zwemmen tussen de eilanden door, uniek!

• klik hier voor een dierenimpressie!


  "Schutplaats" op Klein Scheveningen: úw vakantiehuis aan het water!